середа, 6 квітня 2016 р.

Літературні диктанти за твором Михайла Старицького «Оборона Буші»



                                            Цифровий диктант

1.Скільки пар волів тягли бабу?

2. Скільки завзятців Вернидуба вирвалися із льоху, у який прибувала вода через пробоїну.

3. Які втрати понесли козаки  Вернидуба під час взяття греблі?

4. .Скільки поранених  прислав батько Орисі після бою?

5. Якого року відбуваються події в повісті ?

6. На якій відстані стояли  війська під гетьманством Потоцького й Лянцкоронського від фортеці?

7.Яка була чисельність війська гетьмана  Потоцького й Лянцкоронського?

8. За скільки днів до нападу ворога сотник Завісний отримав наказ полковника Богуна?

9. «А скільки приходиться на козака тієї погані?»

10.Скільки гармат за наказом Лянцкоронського повинен  установити  на греблі Чернецький  під час штурму  Буші?

11.На якій відстані були розташовані загони головних потуг ворогаза вузьким та стрімким узвозом?

12.Скльки баб залишили козаки у містечку?


Відповіді: 1. - по три пари волів; 2.-  40 осіб; 3. - 2 загиблих, 3 поранених; 4.- двох;5. – 1654 р.; 6.- за півмилі; 7.- двадцять тисяч;8.- за 4 дні; 9. – « голів двісті на християнську душу».10. – дванадцять;11 –сажнів за двісті від греблі;12. – чотири.



                                       Цитатний диктант

Чий це портрет?

1. «…стоїть … з золотою китицею на правому плечі; високий, широкоплечий, з сивими довгими вусами, з шрамом на лівім виску, він подібен до могучего дуба, що нажив собі силу під бурхотом бур. Ліворуч за ним стоїть молодий ще козак красень…»

2. « Ліворуч за ним стоїть молодий ще козак красень …, з чорними, ледве закрученими вусиками, з підголеною хвацько чуприною, з ознакою хорунжого на лівім плечі…»

3.«…її струнка постава, закутана сизими хвилями з кадильного диму, здається легесенькою, прозорою. Вродливого личенька риси і елегантні, й шляхетні; в чорних, стиснутих трохи бровах криється непорушна воля й відвага; карі очі з-під довгих темрявих вій палають вогнем; па мармуровім чолі лежать не дитячі думи, хоч у виразі уст пишає дитяча краса…»

4. «На ліжку, до подушки припавши лицем,…лежить непорушне; тільки часами ледве примітне здригаються плечі у неї. Спала з неї намітка і одним кінцем на подушці звисла, а другим долі лягла; коса вибилась з-під кораблика і, звинувшись химерним вузлом, неслухняно лягла на плечі;одно крило плахти відхилилось свавольно і виявило огрядну ніжку, узуту в червоні чобітки з срібними підківками. Тільки на частині голівки, на заломі коси та на одному плечі лежать світові плями, а решта в темряві з наметика потонула.»

5. « Зборонець був огрядний і стрункий — красень юнак; його біле, благородне чоло обмежали золотисто-каштанові кучері, на виразнім обличчі світились ласкою і відвагою сині очі.»

6. « На порозі сиділа, наче статуя, склавши на підобгатих колінах руки й схиливши безнадійно голову, обважнілу від надсильних страждань. Дівчина окликнула , але остання не поворухнулась навіть, так далеко була вона в той час від цього місця.»

7. « Від надмірної напруги сил пекучі сердечні болі її непомітно німіли і мозок визволявся від бурі хвилюючих дум; одна лишень думка панувала над ним повновладно: це вспіти довести задумане діло до краю і ошарашити радіючого ворога; якесь нове шпарке почуття охопило всю її істоту,— це було солодке почуття близької помсти...»


Відповіді: 1.-  Михайла Завістного; 2. – Островерхого; 3.- Орисі; 4 – Катрі; 5. –Антося;6.- Катрі; ; 7.- Орисі;

Цитатний диктант
Чиї це слова?

1.     «Братіє і друзі мої, хреста цього оборонці, на нем же розп'яхся за гріхи наші син чоловічеський, мужайтеся духом, ібо наступає година нужденна, і возлюбивий пас страстотерпець покликав вас стати твердо і купно до останнього подиху за хрест цей і за матір Україну. Ворог цілими хмарищами оточив наше убіжище, що донині крилося богом, і вже погрожа нам вигуком смертодайним.»

2.     «Чотири дні тому від славного нашого полковника Богуна — продовж йому, господи, вік — здібрав я наказа, щоби ми, в разі нападу на нас сил ворожих, затримали їх тут в іпермицерії наскільки мога, аби тим дати пану полковнику час діждатися підмоги у Барі. То як, на вашу думку, панове, чи надовго здолаємо ми затримати злочинців?»

3.     «Ох, правда,і  ти не нажилася, але ти й не жила зовсім! Ти не зазнала іще того щастя, яке охоплює райською жагою і розум, і волю, і серце, і всю людину цілком приковує до втіхи земної... ти ще не кохала.»


4.     «Царице безгрішна! — шепотіли уста її тихо. — До тебе, до нашого прибіжища тихого лине моя остання молитва! Не від куль, не від стріл ворожих, не від смерті ховай моє серце, а від немочі та страху! Пошли і мені, о всепітая мати, силу і мужність з відважною усмішкою на страту піти за нашу бездольну родину, за нашу зневажену віру і за твою, панно пречиста, віковічную славу!»

5.     «Шкода, бардзо шкода, що ми з паном вельможним навпаки розійшлися думками, але тим паче я поступитись своїми не можу і даю наказ: сьогодні ж уранці всіма потугами вдарить на Бушу, сплюндрувати її, розграбувати до пня, жодної душі не випустити живою, жодної, — наддав він, — пріч вродливиць з жоноти... а гірших — татарам.»

6.     «Інтереси війни, а з того й вітчизни потребують не забарювати тут війська, а лишить задля нагляду хіба одну яку коругов; нам треба хапатись до Бара і зломити борвія у цім краї — полковника Богуна; тільки в тім разі ми з безпекою зможемо рушити на головні сили ворожі. Всяка ж забара дасть Богуну змогу стягти потуги, скріпитися силою; тоді ми опинимося в лабетах і наші спільники татари, утративши надію на здобич, кинуться наші краї грабувати і на нас самих зброю повернуть... Уже недарма і на сьогодні не прибув сюди ханський син.»

7.     «Ну, дорогі мої друзі і браття, — за святу віру, за волю, за нашу матір Вкраїну і за вас за орлят! Хай вороги не потішаться нашою полохливістю та покорою, а хай у сто крат заплатять за кожну душу козачу! Покажемо, братці, цілому світу, як ми уміємо за праве діло стояти, як ми уміємо весело й умирати.»

8.     «Трьох-таки, кляті, уклали,  спочатку вони були покидали зброю і стали валятись на пробі в ногах, а коли нашим було неспроміжно руки спинити, що замашно розмахалась і воріженьків, як галушки, на списи стромляла, так деякі в скруті кинулись знову до зброї і давай відбиватись... ну, трьох наших кулями й цокнули...»

9.     «Спіть, брати-товариші, спокійно! Нехай над вами земля пером, нехай милосердний бог пригорне ваші душі козачі, бо за його, святого, та за родину-матір ви їх положили.»

10.                       «  Бачу, батьку, це б іще байдуже, а досадно, матері його ковінька, що несила нам їм назад відіслати гостинців: панянки наші, мабуть, що не теє, а от хіба товстопузиха чи не доплюне, та ще, може, от он баба...»

11.                       « Ну, лицарі, справили справу, а тепера час і назад в ноги, нам уперед через хмарища ляхів та татар не пробитись, а марно гинути жаль, так спробуємо по той бік ставка прокрастись до своїх на підмогу.»

12.                       «Вклонявся тобі, поцілувавши свою Орисю в чоло,— і звелів переказати, що господь бог огріває їх своєю ласкою, що не б'ється страхом козаче серце і не слабшає силою дух, що й тобі він його посилає вкупі з батьківською молитвою.»


 Відповіді:1. – отця Василя; 2. – сотника Завісного; 3.- Катрі;4.- Орисі;5. – гетьмана Потоцького; 6. - Лянцкоронського.7. – сотника Завісного; 8.- Шрама; 9.- Завісного;10. – Шрама;11.- Вернидуба;12 – бабусі.



                                                        Бліц-хвилинка

1.Хто керував обороною Буші?

2. Що означає назва - Буша?

3.Хто врятував маленьку Орисю від ляхів?

4. Яку таємницю довірив отець Василь Орисі?

5. З яким деревом порівнює письменник Завісного, змальовуючи його           портрет на початку твору.

6. Який козацький чин був у Завісного?

7. За тиждень батько Орисі « вернувся і привіз хлопчика на кульбаці».
      Що таке кульбака?

8. . «Орися схопилася його дігнати, це її перейняв другий і вдарив; вона в сльози і зараз під оборону до тата». Кого злякалася Орися?

9. Хто не прибув на бенкет до графа Потоцького?

10. Хто був спільником у поляків у взятті Буші?

11. Когокозаки  послали на засідки?

12. Як назвав граф Потоцький татар за те, що зреклися штурму фортеці?

Відповіді:1.- Сотник Завісний; 2.- торговий майдан; 3.-  баба; 4. - що під церквою — пороховий погріб;5. - з дубом; 6. – сотник;7.- сідло; 8.- хруща; 9. - син кримського хана Махмета Гірея; 10. - німці і татари; 11.- пластунів; 12. – гієнами.


Бліц-диктант

1. .Хто сказав Орисі: «Вище від цієї любові до своєї Вітчизни, дитино моя, немає на світі»?


2. За словами Лянцкоронського «Бушу ще боронить не жменя бидла, а жменя…»

3.Хто мав засісти з своєю лавою в правий закуток укріплення, а хто – у лівий ?

4.Хто залишився у містечку здійснювати його укріплення?

5.Хто заступився за Антося у розмові з графом Потоцьким?

6.Куди дозволив дійти густий гарматний дим шибайголовам Вернидуба?

7. Яке обдарування мав Антось?

8. Скільки років було Антосю, коли сотник привіз його у сім’ю?

9.» Мов ток електричний пробіг по нервах Орисі; вона опустила ….на плахту і, захистивши лівою рукою очі, вп'ялась у цього лицаря поглядом...» Що опустила Орися?

10.Що зберігалось у коморі, яку відчинила бабуся ?

11.Хто допомагав бабусі переносити зброю з комори до козаків?

12.Куди вороги спустили воду зі ставка?



Відповіді:1.- дід; 2.- левів; 3.- у правий – Лобур, у лівий –Жилодуб;4.- Максим Розсадилоб; 5. –Лянскоронський; 6.-  до ворожих гармашів; 7.- гарно співав;8.- 9 років; 9. – гніт; 10.-  холодна зброя; 11.- двадцять молодиць  і два десятилітніх хлопці; 12.- у Дністер.

Немає коментарів:

Дописати коментар